Mr. Comment

ΙΚΕΑ: Χαμηλοί μισθοί, ακριβές τιμές

In ΡΕΠΟΡΤΑΖ on Νοέμβριος 23, 2012 at 10:36 πμ

Οι εργαζόμενοι της IKEA, πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία, ενώ την Τρίτη και την Πέμπτη προέβησαν σε στάση εργασίας και την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία. Αντιδρούν στις μειώσεις μισθών τους, ύψους 11%, που δρομολογεί η Housemarket Α.Ε. του Όμιλου Φουρλή. Η εταιρία δηλώνει ότι έχει μειωμένα κέρδη το 2012 και συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσει «κάποιες άμυνες». Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα αυξημένες τιμές πώλησης στα προϊόντα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Παναγιώτης Κυριακούλας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδ. Υπαλλήλων, κάλεσε τους εργαζομένους να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εργασίας.
Εφαρμογή νόμου και ζημίες
Όπως ανακοινώνουν οι εργαζόμενοι, πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του Ομίλου Φουρλή τους ζήτησε να υπογράψουνατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα επιβάλλουν περικοπές στους μισθούς της τάξης του 11%.

«Η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα», ανακοίνωσε η εταιρία, συμπληρώνοντας ότι «η μία και μόνη αλήθεια είναι ότι, στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και όχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων».

Σε απεργία οι εργαζόμενοι

Οι περικοπές στους μισθούς και η επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας από την διοίκηση της IKEA, έρχεται χρονικά σχεδόν ταυτόχρονα με την παραδοχή της κεντρικής διοίκησης της σουηδικής εταιρίας ότι τα έπιπλά της στην Ανατολική Γερμανία κατασκευάζονταν από πολιτικούς κρατούμενους της Στάζι.

Οι εργαζόμενοι, που δηλώνουν ότι είχαν ενημερωθεί για μειώσεις της τάξης του 8% αντί για το 11% που προέκυψε, πραγματοποίησαν την Τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της IKEA στον Κηφισό, ενώ την Τετάρτη προέβησαν σε 24ωρη απεργία.


Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos

Οι ίδιοι τονίζουν ότι θεωρούν άδικες τις μειώσεις από την στιγμή που η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Όπως λένε, μάλιστα, «τον περασμένο Φεβρουάριο έγιναν και άλλες μειώσεις της τάξης του 10% σε υψηλόβαθμα στελέχη».

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων αναφέρει ότι «στηρίζει τον αγώνα του σωματείου και των εργαζομένων, που αρνούνται να υπογράψουν τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις. Τα ΙΚΕΑ όχι μόνον εξακολουθούν να επιδεικνύουν σταθερή και σημαντική κερδοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά διευρύνουν συνεχώς τις πωλήσεις τους και τα μερίδια της αγοράς στον χώρο τους».

Ο Παναγιώτης Κυριακούλας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μιλώντας στο tvxs.gr, δήλωσε ότι «είμαστε δίπλα στους εργαζομένους και τους συμπαραστεκόμαστε. Το ζήτημα έχει γίνει πλέον κλαδικό. Τους καλούμε να μην υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις και να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί».

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την Πέμπτη τετράωρη στάση εργασίας, από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις εννιά το βράδυ, έξω από το κατάστημα του Κηφισού, ενώ θα προβούν σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η ΙΚΕΑ, μαζί με την αλυσίδα COSTA COFFEE, που έκλεισε, και την CITIBANKη οποία σταματά την λειτουργία 16 καταστημάτων της, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Παχυλοί… τιμοκατάλογοι

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι την στιγμή, που η ελληνική ΙΚΕΑ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα στους εργαζομένους και ζητά την μείωση των απολαβών τους, ο τιμοκατάλογος, τον οποίο φυλλομετρούν οι καταναλωτές, δείχνει τιμές συγκριτικά υψηλότερες από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Ολλανδία.

Επιλεκτικά, ο σκελετός του κρεβατιού NORDLI, χωρίς το στρώμα το οποίο πωλείται ξεχωριστά, στην Γερμανία κοστίζει 229 ευρώ, στην Ολλανδία 199 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 249 ευρώ.


Μειωμένος ανταγωνισμός

Ακόμη, καθώς η SATO και η NEOSET, έχουν καταθέσει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, που αφορά τις επιχειρήσεις σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμών, ο ανταγωνισμός που έχει πλέον να αντιμετωπίσει η σουηδική αλυσίδα στην Ελλάδα είναι σαφώς μειωμένος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: