Mr. Comment

Αιθαλομίχλη, λίστα λαγκάρντ και αιθυλική αλκοόλη

In ΑΠΟΨΗ on Ιανουαρίου 4, 2013 at 8:45 πμ
Φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδόση

Φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδόση

Του Νίκου Μίχου

Ο ουρανός της Αθήνας είναι κόκκινος – όχι ότι ήταν ποτέ μπλε – από τα καυσόξυλα, την βιομάζα και ό,τι άλλο βρίσκει κανείς για να κάψει. Όλα αυτά γιατί τρία κόμματα αποφάσισαν να μειώσουν συντάξεις και μισθούς περισσότερο από ότι τους ζητήθηκε για να δείξουν καλή διαγωγή. Αύξησαν και την τιμή του πετρελαίου για να γίνουν τα καλά παιδιά και των περιβαλλοντικών επιτροπών. Και σε λίγο δεν θα έχουν λαό υγιή για να διοικήσουν. Η ειρωνεία είναι ότι οι ίδιοι οι υπογράφοντες αυτά τα νομοθετήματα, πονήματα σατυρικής λογοτεχνίας και κοινωνικής ειρήνης, εμπλέκονται στην λίστα λαγκάρντ, την οποία κράτησαν για προσωπική χρήση, λες και είναι σπάνιο ακριβό κρασί. Και μόνο με καλή αιθυλική αλκοόλη σε μπόλικες – μη λιτές – δόσεις μπορεί κανείς να κατανοήσει την κατάσταση.

Η αιθαλομίχλη είναι ένα ζήτημα έχει προκαλέσει ανησυχία. Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) την Πέμπτη προκειμένου να εξεταστεί το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της έντονης χρήσης εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα. Η υφυπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε πιο φθηνό πετρέλαιο, τονίζοντας την ανάγκη επιδοτήσεων για εναλλακτική μορφή ενέργειας και τη λήψη μέτρων για οικολογική θέρμανση. «Θα κάνουμε το παν» δήλωσε, την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, λέγοντας ότι αυτή η φθηνή λύση στη θέρμανση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων.

Και δεν είναι μόνο η βιομάζα που καίγεται. Καίγονται πόρτες – μαζί με την λαδομπογιά που είναι βαμμένες, καίγονται ξύλα με διάφορες κόλλες προερχόμενες από τα ξυλουργεία που χρησιμοποιούν κάθε λογής πριονίδι για να φτιάξουν φτηνό καύσιμο ξύλο, καίγονται πατζούρια, καίγονται σπίτια ολόκληρα. Όλο αυτό προκαλεί την σαν Σειρήνα όμορφη κόκκινη ατμόσφαιρα, που μας οδηγεί στο να περάσουμε μερικές μέρες σε κάποια πνευμονολογική κλινική.

Και θα σου πει κανείς, γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει γιατί η τρικομματική αποφάσισε να κερδίσει με επιπλέον φόρους, αυτή την αλάνθαστη συνταγή που μέχρι στιγμής της απέφερε ύφεση. Αποφάσισε, λοιπόν, καιρό τώρα, να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνοντάς το με αυτό του πετρελαίου κίνησης. Και για το κερασάκι στην τούρτα – μιας και είναι άγιες ημέρες, θέλοντας ο Σαμαράς να μην διαψευστεί η κα. Μέρκελ, που πρωτοχρονιάτικα είπε ότι κατά διαόλου θα πάει ο κόσμος και φέτος, έκοψε υπέρ του δέοντος συντάξεις και μισθούς.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα οικονομικά, Όλι Ρεν, σημειώνει, απαντώντας στον Νίκο Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πως το ύψος των κονδυλίων που καταβλήθηκε για μισθούς και συντάξεις ήταν χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, χάρη στον σημαντικό αντίκτυπο της νέας μισθολογικής κλίμακας και τον μεγαλύτερο αριθμό συνταξιοδοτούμενων.

Και να σου στο προσκήνιο – ξανά – και εκείνο το στικάκι που επί 2 χρόνια έκρυβε στον κόρφο του ο Βενιζέλος αφού το φύλαξε στο συρτάρι του ο Παπακωνσταντίνου – ή το αντίστροφο. Ο πρώην καθόλα άπελπις υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όταν η γαλλική κυβέρνηση του έδωσε μια λίστα από όπου θα μπορούσε να αντλήσει χρήμα – όπως έκανε η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία – αντί να σκεφτεί κατ’ ευθείαν να πνίξει τον κόσμο στον φόρο, ώστε σήμερα να εισπνέει αιθαλομίχλη πάμφτωχος, αποφάσισε να το παίξει παραχαράκτης και να βγάλει από τον εκτενή κατάλογο της HSBC τις ξαδέρφες του.

Και τώρα η τρικομματική γυρνάει το κεφάλι από την άλλη. Δεν περνούν από προανακριτική τον Βενιζέλο μην τυχόν και πέσει η κυβέρνηση. Από τον ζήλο να κρατήσουν αυτή την σταθερότητα φαίνεται να ξεχνούν και τον Παπακωνσταντίνου – ποιος την χάρη του. Μόνο δυο εισαγγελείς προσπαθούν και αυτοί βρίσκουν εμπόδια από την άλλη εξουσία, την Πολιτική, που δείχνει να παραπαίει.

Η λύση του λαβυρίνθου που επιμελώς κρύβει η αιθαλομίχλη μπορεί να διαφαίνεται μόνο μετά από αρκετή αιθυλική αλκοόλη. Και που λεφτά για αυτή…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: