Mr. Comment

Επιστρέφοντας από το μέτωπο: 45 μέρες γιατρός στη Συρία

In ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ on Μαρτίου 15, 2013 at 10:54 πμ

122669-pc070124_tn

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία συνεχίζει για δυο χρόνια έχοντας ως αποτέλεσμα 70.000 νεκρούς και πολλούς περισσότερους τραυματίες – αρκετοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Η ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αποτελεί πραγματικότητα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει επίσημη άδεια από την κυβέρνηση να δράσουν σε συριακό έδαφος. Για τον λόγο αυτό οι ακριβείς συντεταγμένες των τριών νοσοκομείων τους στο έδαφος που ελέγχεται από την αντιπολίτευση κρατούνται μυστικές. Ακολουθεί η προσωπική ιστορία του χειρούργου ιατρού, Δημήτρη Γιαννούση, που επέστρεψε μόλις πρόσφατα ύστερα από 45 ημέρες δράσης δίπλα στο πεδίο της μάχης. 

«Βρισκόμασταν στην Βόρεια Συρία σε ένα καμουφλαρισμένο νοσοκομείο – αποτελούμενο από δυο κτίσματα – χτισμένο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, 12 χιλιόμετρα από το μέτωπο. Τα νοσοκομεία στην Συρία αποτελούν στόχους, όπως ξέρετε, και για αυτό είχαμε καμουφλάρει το δικό μας. Από την ταράτσα του σπιτιού που μέναμε – 200 μέτρα από το νοσοκομείο – βλέπαμε τις μάχες. Η περιοχή όπου δουλεύαμε ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς. Παιδιά με χρόνια νοσήματα δεν έχουν καμία πρόσβαση σε νοσηλεία. Αυτό το κενό ήρθαν να καλύψουν στην περιοχή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Καθ’ όλη την διάρκεια που ήμασταν εκεί δεχθήκαμε 2.000 άνθρωποι. Έγιναν 900 επεμβάσεις και πάρα πολλοί τοκετοί. Ουσιαστικά ήταν ένα νοσοκομείο αναφοράς για όλες τις γυναίκες της περιοχής που έπρεπε να γεννήσουν. Συνολικά κάναμε 86 επεμβάσεις, 14 από βαριά τραύματα πυροβόλων όπλων, από αεροπορικές οβίδες, 13 από όπλα του στρατού. Η ασφάλεια του νοσοκομείου είναι το μείζον πρόβλημα καθώς εκεί χρησιμοποιούνται βαρέα όπλα από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Βόμβες θραυσματοποίησης, βόμβες κενού… Εμείς σαν Έλληνες τα έχουμε ζήσει την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Το νοσοκομείο ήταν υπέργειο. Δεν είχαμε υπόγειες εγκαταστάσεις. Όμως, το χειρουργείο και το τμήμα μητρότητας είχαν διπλούς τοίχους. Έτσι ήμασταν προστατευμένοι από θραύσματα αλλά όχι από απευθείας πλήγμα.

Δυστυχώς είχαμε την ατυχία να είμαστε μάρτυρες δυο επιθέσεων με πολλαπλούς τραυματισμούς: Στις 31 Δεκεμβρίου, 13,5 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός σε κατοικημένη περιοχή. Ήρθαν σε εμάς 20 τραυματίες – άμαχοι πολίτες. Όλη η ομάδα έπρεπε να διαχειριστεί την δύσκολη κατάσταση: ποιοι έχουν προτεραιότητα. Το ίδιο έγινε και στις 13 Γενάρη, όταν ο βομβαρδισμός έγινε στα 3,5 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο. Είδαμε όλο το περιστατικό. Ένα αεροπλάνο κατέβηκε χαμηλά, έριξε μια βόμβα – μάλλον βόμβα κενού. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι οι καθεστωτικοί ξέρουν πως πέρα από τα χειρουργεία και τα νοσοκομεία, ήμασταν μάρτυρες του βομβαρδισμού. Κάποιος θα το μάθει. Και αυτό είναι τεράστια βοήθεια για τους πληθυσμούς εκεί. Λοιπόν, ήρθαν σε εμάς 25 πολυτραυματίες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και νεκροί.

Τα παιδιά θα κουβαλούν μια ζωή και τα σημάδια των τραυματισμών και τα ψυχικά τραύματα. Επίσης είχαμε δυο πυραυλικές επιθέσεις με πυραύλους scoop στα 800 μέτρα. Όταν ο πύραυλος έχει μια ακτίνα πρόπτωσης στα 700 μέτρα. Κοντά στο νοσοκομείο μας συνέβαιναν αυτά τα γεγονότα. Ο εμφύλιος πόλεμος είναι ένας πολύ σκληρός πόλεμος. Είναι πόλεμος χωρίς κανόνες: η πρώτη χρήση βόμβας ναπάλμ στον κόσμο έγινε στον ελληνικό εμφύλιο.

Όμως, η αγάπη των θυμάτων ήταν συγκλονιστική. Είδαμε πόσο κοντά ήμαστε οι λαοί στην Μεσόγειο. Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι εκείνο που έλεγε ο Λειβαδίτης: προέχει να είμαστε άνθρωποι».

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν επιτρέπει σε ΜΚΟ να δράσουν στο έδαφός της και να προσφέρουν βοήθεια σε όσους την χρειάζονται.

Κάθε μέρα 7000 πρόσφυγες μετακινούνται από την Συρία προς το Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Τα σύνορα είναι ανοιχτά και περνούν ακόμη και μέσα από χωράφια. Αρκετοί μένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς κοντά στην συνοριακή γραμμή. Εσωτερικά στην Συρία έχουν μετακινηθεί 2.500.000 άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση για να δοθεί άμεσα λύση στην ανθρωπιστική κρίση στην Συρία, ειδικά την στιγμή που η ευπαθής ομάδα των παιδιών αριθμεί πολλά θύματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: